Wanneer is goed, goed genoeg?
Er is helemaal niets mis met perfectionisme. Integendeel. Het is een motivator om je doelen te bereiken. Maar perfectionisme kent ook valkuilen. Als perfectionisme doorschiet ligt daar vaak onzekerheid aan de basis. De drang naar bevestiging van anderen, om teleurstelling en twijfel over jezelf te vermijden.
Vaak wordt dit ergens gevormd tijdens onze eerste levensjaren.  Anderen hebben bepaalde verwachtingen van ons en wij willen hier graag aan voldoen. Wanneer dit echter de bovenhand neemt, en we voor onszelf steeds vaker een gevoel van ‘moeten’ gaan opleggen spreken we van ongezond perfectionisme. Voor we het zelf doorhebben komen we in een negatieve spiraal terecht.  
Enkele kenmerken van ongezond perfectionisme dat uit de hand loopt:
- Je wilt de ander steeds ‘pleasen’;
- Je bent bang om fouten te maken;

- Je geraakt vast in piekergedrag;
- Je vat alles heel persoonlijk op;

- Je bent heel kritisch naar jezelf en anderen;
- Jouw betrokkenheid is zeer groot;
- Elke nieuwe uitdaging is er één teveel, en is geen motivator maar geeft enkel stress;
- Je denkt in termen van alles-of-niets, en kan de zaken moeilijk in perspectief zien;
- Je bent ervan overtuigd dat de anderen het vaak makkelijker hebben, en je hebt een laag zelfbeeld;
- Je vraagt je af welke opleidingen je nog kan of moet volgen, uit vrees dat anderen misschien vinden dat je niet competent genoeg bent voor de job;
- Je blijft maar doorgaan..
Ongezond perfectionisme kan zich op termijn vertalen in uitputting, gevoel van permanente stress, en allerhande psychosomatische klachten.​​​​​​​
Hoe kan je aan jouw zelfvertrouwen werken om te weten dat het goed genoeg is?
1/ Verander je denkpatroon
Jouw perspectief op het leven komt voort uit je vorige ervaringen. Je perceptie wordt je realiteit. Gelukkig kan je deze veranderen! Een van de belangrijkste stappen om perfectionisme los te laten en jezelf genoeg te voelen, is om te veranderen wat je denkt over jezelf.  
2/ Een positieve mindset is key!
Meestal zijn het negatieve ideeën over onszelf en zelfkritiek waardoor we niet kunnen zijn wie we willen zijn en ons ervan weerhouden om fouten te maken.
Probeer dit los te laten en te leren van jouw fouten. Omring jezelf met positieve mensen.  Klagers en zagers vreten alleen maar energie, en zorgen voor een negatieve sfeer.
3/ Bewaak jouw eigen grenzen
Durf ‘nee’ te zeggen. Of misschien wel een ‘uitgestelde ja’.  Probeer hier voor jezelf kleine stappen in te zetten.
4/ Neem af en toe eens afstand 
Bouw genoeg rustmomenten in.  Even loskomen van die stress.  Maak een korte wandeling of loop even naar de koffiemachine. En zorg dat je tijdens die momenten terug wat kan opladen.  

Is dit herkenbaar voor jou, en wil je hier graag mee aan de slag onder begeleiding van een erkende loopbaancoach?  Wij luisteren graag naar jouw persoonlijke verhaal en maken samen met jou een heel concreet én haalbaar stappenplan op. 
Laat je inspireren...

Back to Top